skip to Main Content
+36-20 429 9080 judit@elsolepesek.com 2800 Tatabánya, Aradi vértanúk tere 2. Fsz.

Márciusban segítsünk Barbin!

Eddigi írásainkban az anyukák meséltek gyermekükről. Most azonban más a helyzet. Március hónap főszereplője, Barbi, konduktív fejlesztésre és Dévény kezelésre jár hozzánk. A fiatal lány üde színfolt nálunk, akit- amellett, hogy kitartóan, elszántan vesz részt a feladatokban- nem kell kérlelni egy jó kis beszélgetésre. Üdítő társaságát nagyon szeretik a kollégák.

Barbi mesél most magáról:

„Koraszülöttként, 7 hónaposan jöttem a világra, kicsivel több, mint 1kg-al, egy vele született Cerebral Paresis-nek nevezett betegséggel. Ez egy agyi bénulás, az agy károsodásának következményével járó állapot, ami általában az agy motoros területein okoz maradandó sérüléseket, nálam a járást befolyásolja. Szüleim mindent megtettek annak érdekében, hogy a lemaradásomat behozzam, hogy a mozgásomban fejlődjek. Mivel vidéken laktunk a távolság miatt nem lehetett megoldani, hogy munka mellett napi szinten vigyenek-hozzanak a fejlesztésre, ezért óvodás koromtól a Pető Intézet lakója lettem. Hétfőn reggel felvittek és pénteken délután jöttek értem. Mivel olyan gyerekek-barátok vettek körbe, akik hasonló nehézségekkel küzdöttek, így sokáig nem éreztem magam másnak vagy megkülönböztetettnek. Beleszülettem ebbe az állapotba, nem elvesztettem egy életérzést. A nehézségeket, a saját korlátainkat az Intézetbe együtt nevetve vagy sírva dolgoztuk fel a többi gyerekkel együtt, segítettek a tanárok-konduktorok. Nagyon szerencsés vagyok, mivel egy nagy, szerető családba születtem. Két nővéremmel és a bátyámmal igazán vidám gyerekkorunk volt, sokat kirándultunk, játszottunk, még úgy is, hogy én csak hétvégenként, ünnepekkor és a szünetben voltam otthon Velük.

2019-ben végeztem népi kézműves szőnyegszövőként a Török Béla szakiskolába. Onnantól kezdve a fejlesztések-gyógytornák, mindaz, ami 4 éves koromtól a hétköznapjaim része volt megszűnt létezni. Akkor éreztem először, hogy kerekesszékesként a kilátásaim több mint korlátozottak. Az elhelyezkedés a munkaerőpiacon, az állapotom fenntartásához szükséges gyógytornák megszervezése-megfizetése… Mindezt tetőzte még a Török Bélás éveim alatt egy rossz mozdulat következtében beálló csípő-derék trauma, aminek következtében a mozgásom még jobban bekorlátozódott. Míg ennek előtte bottal és kerettel is meg tudtam tenni kisebb távokat, jelenleg a lábaim alig mozognak, merevek, nem tudom hajlítani őket, a legapróbb terhelés is fájdalommal jár.

Mindazok ellenére, hogy a fájdalom a napjaim része lett, hálás vagyok, mert a Családomra továbbra is számíthatok mindenben. Szüleimmel élek együtt, Édesapám emel ki-be a kerekesszékbe, Édesanyám segít az öltözködésben, a napi higiéniás dolgokban, Testvéreim átvisznek magukhoz, a családjukhoz vagy átjönnek, hogy együtt sütögessünk vagy kreatívkodjunk, fessünk valamit. Az ő segítségükkel jutok el most fejlesztésre, mert ők visznek engem Bettihez a dévényes kezelésre, Vikihez pedig gyógytornára.

A legnehezebb számomra, hogy kiszolgáltatott vagyok, még ha ezt a Családom soha semmilyen körülmények között nem érezteti velem. Segítség nélkül nem tudom ellátni magamat. Szeretnék én gondoskodni a Szüleimről és nem fordítva. Szeretnék önálló lenni vagy legalább ismét kerettel járni a saját lábamon fájdalom nélkül. Szeretnék olyan dolgokat csinálni, amik másoknak természetesek, pl. legalább a saját költségeim fizetésébe beszállni. Nem vagyok pesszimista, de a társadalom a hozzám hasonló helyzetbe kényszerült emberekkel közömbös. Így hosszútávon a sorsom nem csak az én kezembe van.”

 

HOGYAN SEGÍTHETSZ?

Ahhoz, hogy a Barbi fejlesztése minél könnyebben megoldható legyen a családnak, hatalmas segítség, ha csak egy kis összeggel támogatjátok! Ahogy ezt korábban is megtapasztaltuk, sok ember sok kicsi támogatása akár több havi, intenzív fejlesztését is jelentheti Barbinak központunkban!

Támogatásotokat az Első Lépéseket Támogató Alapítvány számlaszámára várjuk:

Első Lépéseket Támogató Alapítvány

OTP Bank Nyrt 11740047-27096220

A közlemény rovatba mindenképp írjátok be: „Molnár Barbara  fejlesztésére”

Nemzetközi utalás esetén szükséges adatok:

IBAN: HU06117400472709622000000000

Számlaszám: 11740047-27096220-00000000

SWIFT kód:OTPVHUHB

A közlemény rovatba mindenképp írjátok be: „Molnár Barbara fejlesztésére”

Back To Top