skip to Main Content
+36-20 429 9080 judit@elsolepesek.com 2800 Tatabánya, Aradi vértanúk tere 2. Fsz.

Állapotfelmérések a SEED Fejlődési Skála használatával

A SEED Fejlődési Skála rövid bemutatása

 

Központunkban, a hozzánk állapotfelmérésre érkező babákat/kisgyermekeket, újszülött kortól 4 éves korig a SEED Fejlődési Skála (Sewall Early Educational Development Scale) segítségével vizsgáljuk.

A skála jellegzetessége az eszköztára, mely úgy lett kialakítva, hogy a gyermekek környezetében található játékok, eszközök akár ki is válthassák a méréshez szükséges eszközöket. Kisgyermekek, illetve sérült gyermekek esetében fontos figyelembe venni az egyéni szükségleteket, esetleg konkrét tárgyhoz való ragaszkodásukat, hogy ne egy ismeretlen eszköz akadályozza a teljesítményét, kibontakozását.

A skála alkalmazásával több területet is bevonunk a vizsgálatba: adaptáció, gondolkodói készségek, nagymozgás, finommozgás, beszéd és nyelvi készségek, valamint a szociális, érzelmi terület mellett az öltözködést és táplálkozást is.

A felmérés eredménye segíti a fejlesztés irányvonalának meghatározását, ez alapján döntünk, hogy milyen pedagógushoz, fejlesztőhöz szükséges irányítani a gyermeket. Bizonyos esetekben természetesen célirányos vizsgálatok elvégzését javasoljuk, ilyenkor segítünk a szülőnek, hogy merre érdemes elindulnia.

A SEED vizsgálatok egy sajátos szemléletmódot jelentenek: a gyermeket önmagában veszi egyedinek, komplex módon, az egyéni sajátosságokat figyelembe véve vizsgál, azt is szem előtt tartva, hogy képességei fejlődésében szerepet játszik mind egészségi állapota, mind környezeti háttere.

A skála felvételével kirajzolódik, hogy a csecsemő, vagy kisgyermek fejlődése eltér-e a tipikustól, illetve eltérővé válhat-e.

A skála rendszere a fejlettségi szint megállapítása mellett az elmaradás mértékét és a fejlettségi kort is megmutatja.

A SEED Fejlődési Skálát Magyarországon a Budapesti Korai Fejlesztő Központban kezdték el alkalmazni. Az általuk átdolgozott vizsgáló eljárás alkalmazására képzéseket indítottak szakemberek számára. Központunkban két pedagógus, Andrási-Papp Hajnalka (konduktor-tanító) és Kerekesné Vincze Judit (konduktor-tanító) végez vizsgálatot a SEED Fejlődési Skála alkalmazásával.

Amennyiben kérdései, aggodalmai merültek fel gyermeke fejlődésével kapcsolatban, várjuk jelentkezését a 06204299080-as telefonszámon, illetve a judit@elsolepesek.com e-mail címen.

Back To Top