skip to Main Content
+36-20 429 9080 judit@elsolepesek.com 2800 Tatabánya, Aradi vértanúk tere 2. Fsz.

Harkály

A hétvégi erdei sétánk során sok érdekes részletét figyelhettük meg a természetnek. Minden, amit láttunk, új és új játéklehetőséget adott otthon.

Az erdő madarai közül az egyik talán legizgalmasabb jelenség a fa törzsén kapaszkodva, csőrével kopogó harkály. Így aztán otthon ki is próbáltuk, vajon milyen lehet e madárnak  csőrével a fa odvából kicsippenteni a kis pondrókat, kukacokat. Ehhez csak néhány eszközre volt szükségünk:

Mi jégkockatartót, egy nagy méretű csipeszt (kockacukor fogó) és színes pompomokat használtunk. Jégkockatartó helyett lehet tojástartót is használni, pompomok helyett pedig lehet bármi, akár gyurmagolyók, esetleg papírgalacsinok. Aki hozzánk jár fejlesztésre, jól ismeri ezeket a kis színes bogyókat. Hobbiboltokból rendelhető, nagyon sok játék eleme lehet. Tanulhatjuk vele a színeket, csoportosítást, finommotorikát fejleszthetünk, számolhatunk vele…Nagyon motiválóak a gyerekek számára.

A mi esetünkben a csipesz volt a harkály csőre, a pompomok voltak a kis pondrók a fa törzsében, és kisfiamnak kellett kicsippenteni a lyukakból az apró bogyókat. A képeken látható, mekkora figyelmet igényelt tőle a feladat. A nyelvét kidugva, használaton kívüli kezét ökölbe szorítva dolgozott csendben, elszántan.

Fontos, hogy legyen a gyermek közelébe készítve egy doboz, hogy abba pakolhasson, ne pedig céltalanul hajigálja szét a megszerzett bogyókat.

A következő játék hasonló témájú volt, de itt inkább a színek egyeztetése volt a cél. Nekem egy társasjátékban található papír keret adta az ötletet. Olyan színekkel rajzoltam körbe a lyukakat, amilyen színű pompomokat használtunk. Természetesen a kis bogyókat a megfelelő színnel jelölt lyukba kellett beilleszteni. Persze erre is használhatunk bármit, akár egy cipős doboz tetejét is kilyukasztgathatjuk.

 

Back To Top