skip to Main Content
+36-20 429 9080 judit@elsolepesek.com 2800 Tatabánya, Aradi vértanúk tere 2. Fsz.

Virágpor gyűjtögetése

Mai napon folytassuk tovább a méhek életével való ismerkedést! Képzeljük el, hogyan gyűjti a méhecske a virágport. Mutathatunk gyermekünknek kedves, mesebeli rajzokat, kisgyermekkorban inkább a fantázia, a mesés gondolatok kerülnek előtérben a realisztikus megközelítés helyett. Adjunk a gyermeknek egy kosarat, most ő lesz a méhecske. Gyűjtsünk össze előzetesen a lakásban fellelhető sárga színű tárgyakat. Ez lehet a mosogatószivacstól kezdve a kislabdán át bármi kisebb méretű tárgy, a fő, hogy sárga színű legyen. Ez lesz a virágpor. A legkisebbeknek egy nagy tálba gyűjtsük bele, számukra az is elegendő feladat, ha átpakolják egyik helyről a másikra. Közben elmélyítjük a sárga szín ismeretét, és különböző tapintású, súlyú, anyagú tárgyakkal ismerkedünk, így egyidejűleg a szenzoros tapasztalatszerzés mellett a szókincset is bővítjük. Nem baj, ha a gyermek ezek nevét még nem hangoztatja, a passzív szókincs bővítése is fontos feladat.

Nagyobbaknál már szétszórhatjuk a lakás egyik helyiségében a tárgyakat, így kell megkeresnie, a mi szóbeli instrukcióink alapján (figyelem, térbeli tájékozódás fejlesztése a térben, alatt-mögött-fölött-között-mellett irányok gyakorlása).

Ha szeretnek legózni, akkor egy nagy kupac lego közül is kiválogathatjuk a sárga elemeket. Ez nagy figyelmet igényel a gyerekektől, hogy a nagy „katyvaszban” felismerje azokat a tárgyakat, amelyekre fókuszálnia kell a feladat szerint. Ennek majd későbbiekben nagy jelentősége lesz az olvasás tanulása során.

A legózó gyermektől kérhetjük, hogy egy lego lapra sorba pakoljon rá sárga és fekete elemeket. Ezt tehetjük függőleges és vízszintes irányban is. Ahol már esetleg az írás előkészítése, a graphomotorika fejlesztése a cél (Hahó, ezt legfőképpen Danika mamájának üzenem, ha olvassa 🙂 ), ott inkább a vízszintes irányt kövessük, balról jobb irányba, az írás irányának megfelelően.

Back To Top