skip to Main Content
+36-20 429 9080 judit@elsolepesek.com 2800 Tatabánya, Aradi vértanúk tere 2. Fsz.

“Szeretetre hangolva”

Hamarosan…

„Szeretetre hangolva”- babamasszázs

A Magyar Gyermek-masszázs Egyesület által képviselt babamasszázs kidolgozása Észak-Indiából származik. A módszer az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a reflexológia és a jóga elemeit ötvözi. A masszázs mind a babák, mind a szülők számára jótékony hatású. A pici testrészek simítása-masszírozása rendszeresen végezve segíti a baba testi fejlődését, serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés). De ami legalább ennyire fontos, az a szülő és gyermekek közötti kötődés, bizalom, tisztelet kialakulása. Megismerik egymás rezdüléseit, jelzéseit, lelkük a masszázs közben összefonódik.

A babáknak, mióta világ a világ, szükségük van az ölelésre, a ringatásra, a szeretetteljes érintésre. Ez nemcsak egyszerű masszázs, hanem egyfajta kommunikációs forrás, amely érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetít. Nem véletlen, hogy egyes társadalmakban a csecsemőgondozás hagyományának részét képezi.

 

A masszázs pozitív hatásai

A babamasszázs több a puszta testi örömnél. Segít erősíteni az anyai érzéseket, az apák pedig lehetőséget kapnak arra, hogy babájukat masszírozva közelebb kerüljenek gyermekükhöz, ezzel elmélyíthessék a köztük kialakuló kötődést. Tehát nemcsak a babára, hanem a szülőkre is jótékony hatást gyakorol. A szülők könnyebben megértik a baba jelzéseit, elősegíti a biztos kötődést, az apák hamarabb bevonódnak, az alvás minősége javul.

Hogy mi történik ilyenkor a babával? Miközben megismeri a szeretetteljes érintést, a masszázs hatással van a keringési-és emésztőrendszerre, az immunrendszerre, az idegrendszerre, a nyirokrendszerre. Segít rendezni az izomtónust, az érzékszervek összehangolását, a testtudatot, a bőrön keresztüli érzékelést Megkönnyebbülést okoz hasfájás, kellemetlen bélgázok, székrekedés esetén.

 „A szülő és gyermek egész életre szóló kötődése a szülő és csecsemő közötti, kölcsönösségen és párbeszéden alapuló kapcsolatukkal kezdődik.” (Bowlby)

A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás olyan bensőséges légkört teremt a családban, amelyben a családtagok a hétköznapi gondoktól feloldódva, a stressztől megszabadulva tapasztalhatják meg az együvé tartozás érzését, a kötődés elmélyülését.

A csecsemőmasszázs gyakorlása során bensőséges és meghitt hangulatban tanuljuk meg a masszázsfogásokon túl egymás elfogadását, a bizalmat, és azokat az értékeket, melyet a gyermek későbbi, felnőtt életébe is magával visz.

A babamasszázs, mint szeretgető érintés, már újszülött kortól elkezdhető. A Magyar Gyermekmasszázs Egyesület által tartott tanfolyamokon születéstől egészen egy éves korukig tudnak részt venni babák és szüleik. A csoportosan 5, egyénileg 3 alkalomból álló tanfolyam keretein belül a családok megismerkedhetnek a babamasszázs történetével, előkészítésével, hatásaival és a masszázsfogásokkal.

Back To Top